Жалби има за 35 електромотриси, както и за 7 двуетажни, които общо

...
Жалби има за 35 електромотриси, както и за 7 двуетажни, които общо
Коментари Харесай

КЗК пак спря поръчките за нови влакове

Жалби има за 35 електромотриси, както и за 7 двуетажни, които общо са за 1,5 милиарда лв.
За повторно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стопира след тъжби поръчки за нови влакове, които общо са за над 2,7 милиарда лева Блокирани са две от процедурите.

Първия път стопирането беше за оповестени поръчки от служебното държавно управление. След промяната на министрите на превоза новият - Георги Гвоздейков, приключи процедурите, с цел да бъдат модифицирани, а по-късно - на 4 септември и на 6 септември, разгласи нови.

Обществените поръчки са четири. Първата е за доставка на 20 едноетажни електрически влака вид push-pull за скорост от 200 км/ч с потенциал от най-малко 300 седящи места. Прогнозната стойност е над 1,2 милиарда лева без Данък добавена стойност.

Втората е за доставка на 35 електрически мотрисни влака с потенциал от най-малко 200 седящи места. Прогнозната стойност е 1,1 милиарда лева

Третата е за 7 двуетажни електрически мотрисни влака с потенциал от най-малко 300 седящи места. Оценени са на 410,528 млн. лева

Четвъртата изисква доставка на 18 електрически маневрени локомотива в две позиции. За тях прогнозната цена е 68,36 млн. лева Условие при всички търгове е 15 години поддръжка и образование на личния състав.

Обжалвани са поръчките за 35-те електромотрисни влака, както и за 7-те двуетажни, които общо са за 1,5 милиарда лева

Жалбата против изискванията в процедурата за 35-те мотриси е подадена в антимонополната комисия от чешката “Шкода транспортейшън ”, а производството е формирано на 9 октомври. На 19 октомври Комисия за защита на конкуренцията се произнася с определение, че стопира краткотрайно поръчката.

Аргументите на министерството на превоза да не се стопира процедурата са, че няма да се съблюдава плануваният период за доставка, който е привързан с асимилиране на европейското финансиране по проекта за възобновяване до края на 2026 година Забавянето може да докара до неспособност България да получи европейските средства и да се наложи страната да поеме тези разноски, показват от ведомството. Ще се забави и модернизацията на влаковия състав, която е причина за стопански напредък и ще докара до основни екологични прерогативи за обществото.

От министерството акцентират още, че инвестицията в 35-те едноетажни електрически мотрисни влака е от висок публичен интерес и е част от общата идея в проекта за възобновяване. Тяхната цел е реформиране и модернизиране на железопътната пътническа услуга и привличане на повече пасажери.

Комисия за защита на конкуренцията обаче не почете претекстовете на министерството и счита, че е по-добре да се ревизират посочените в жалбите обстоятелства и дали дават отговор на закона. Успокоява обаче, че решенията както на антимонополната комисия, по този начин и на Върховен административен съд са бързи и няма да забавят процедурата.

Втората тъжба е на “Щадлер Полска ” и е против условия в процедурата за седемте двуетажни електрически мотриси. Производството е почнало на 24 октомври.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР